Nyelv felőli fogszabályozás: tényleg láthatatlan?

A szabályos fogsor számos előnnyel bír tulajdonosa számára. Nem csak a vonzó mosoly érdekében nélkülözhetetlen, hanem a megfelelő szájhigiénia apropóján is. A rendezetlenül álló, egymásra dőlő fogak nehezen tisztíthatóak, így nagy eséllyel fogszuvasodás fog megjelenni, ami további problémákat vetíthet elő. Nagyon fontos tehát, hogy mielőbb sor kerüljön a fogszabályozásra. A szakemberek azt javasolják, hogy szülőként kiemelt figyelmet célszerű erre fordítani, hiszen gyermekkorban a fogszabályozás gyorsabban vezet eredményre. Természetesen felnőttként sem lehetetlen a kívánt rendezett fogsor elérése, de tudni kell, akkor akár több évet is igénybe vehet az.

Felnőttként a legtöbben a fogszabályozó készülék láthatósága miatt ódzkodnak attól, hogy belevágjanak az eljárásba. Azt azonban kevesen tudják, hogy létezik olyan megoldás, mely teljesen láthatatlan, mégis szép eredményeket ígér. Az úgynevezett nyelv felőli fogszabályozó a fogak belső felszínére kerül felhelyezésre, így ténylegesen is láthatatlan marad mások számára. A szakemberek kifejezetten javasolják ezt a típust üzletembereknek, előadóknak, közszereplőknek, akik számára különösen fontos a láthatatlan fogszabályozás.

Miben különbözik a nyelv felőli fogszabályozás a hagyományostól? Alapvetően a felhelyezés helyében, viszont ez a készülék is fogakra ragasztott bracketekből és fém ívből áll. Mivel azonban a fogak belső felszíne igen változatos lehet, ezért talán még nagyobb szerep jut itt az egyénre szabásnak. Ebben a CAD/ CAM technológia nyújt segítséget, amelynek köszönhetően teljesen testre szabható a majdani készülék. Érdemes tudni, hogy a számítógépes tervezés és kivitelezés aprólékossága miatt a nyelv felőli fogszabályozás általában drágább, mint a hagyományos módszer. Ezért cserébe azonban olyan tökéletesen illeszkedő készüléket kap a páciens, amely láthatatlan, és mégis gondoskodik a rendezett fogsor megvalósításáról.

 

Ma már többféle fogszabályozó készülék áll azok rendelkezésére, akik felnőtt fejjel vágnának bele az eljárásba. A viselés rendszerint kevesebb gonddal jár, mint azt a legtöbben hinnék, viszont a mindennapi ápolásra fokozott figyelmet célszerű fordítani. Itt nem csak a speciális ápoláshoz használatos eszközökről olvashat, de a fogszabályozási módszerekről is többet megtudhat. Ne feledje, a rendezett fogsorért sosincs késő tenni!

Scroll to top