Miért költséghatékony a VPS-szolgáltatás?

A virtuális szerverek üzemeltetése ma már megszokott, mondhatni hétköznapi az IT-rendszereken belül. Nem véletlen, hogy meghódították az adatközpontokat, hiszen rendkívül jó költséghatékonysági mutatókkal bírnak a hagyományos dedikált fizikai szerverekkel szemben. Most azt is elmondjuk, ez miért és hogyan lehetséges.

A hagyományos fizikai szerverek idejük nagy részében nem használják fel a rendelkezésükre álló fizikai erőforrásokat – ez lényegében azt jelenti, hogy üzemeltetésük pazarló, hiszen olyan kapacitást tartunk üzemben, amelyet aktívan nem használunk ki.

Egy VPS ezzel szemben egészen másképpen működik – legfontosabb ismertetőjegye éppen az, hogy mindig annyi erőforrást használ, amennyire éppen szüksége van. Ennek köszönhetően egy fizikai szerveren egy időben több VPS is futhat úgy, hogy mindig hozzáférnek az erőforrásokhoz olyan mértékben, amennyire éppen szükségük van.

Ha korábban három fizikai szervert üzemeltettünk, de átlagosan csak erőforrásaik egyharmadát használták ki, egyetlen fizikai szerverre válthatunk, amely három virtuális iterációt futtatva éppen olyan jól – sőt, általában hatékonyabban – ellátja majd a feladatát.

Még azzal is megtakarítunk, ha emellett beszerzünk még egy fizikai szervert, hogy a rendszernek nagyobb rugalmasságot biztosítsunk – a legjobb megoldás azonban az, hogy ha virtuális szervereink üzemeltetését egy profi adatközponti szolgáltatóra, például a DoclerNetre bízzuk.

A virtualizáció a szolgáltató költségeit is csökkenti, így a szolgáltatás önmagában olcsóbb, mintha magunknak oldanánk meg a szerverek, a rendszer üzemeltetését. A töredékükre szorított költségek lehetővé teszik, hogy minden fél költséghatékonyabban árazzon, így jelentős megtakarításokat érve el.

Scroll to top