Környezetvédelem tervei Debrecenben

Az emberiség technológiai fejlődésének számos jobbnál jobb eredménye jelenik meg a piacon és ezáltal mindennapi életünkben is. Számtalan olyan találmány, eszköz, jármű és egyéb dolog létezik, mely jelentős mértékben megkönnyíti életünket és segített kiemelkedni az állatvilágból. Megannyi csodás eredménnyel büszkélkedhetünk mi emberek, és ki tudja, még mit fognak feltalálni a tudósok az elkövetkező ötven vagy akár száz év alatt? És akkor még nem néztünk az igazán messzi jövőbe… Röviden mondva, az emberiség nagy csodákra képes.

De… mindennek ára van és ezt az árat nem mindig csak a csodák megalkotói, vagyis az emberek, fizetik meg, hanem a környezetünk is. Hosszú évek óta fontos témák listájának élén szerepel a környezetvédelem. És lássuk be, beszélni sokan, sokat tudnak róla. De valamit tenni is kellene.

És végre itt van egy hazai kezdeményezés, mely bár nem világszintű változás meghozatalát tűzte ki céljául, de számunkra, magyaroknak igenis számít ez a változás is. A civaqua egy mozaik szó, mely a debreceni lakosokat és a vizet jelképezi. Debrecen számára komoly gondot okoz a természetes vizek apadása, mely több környező területen száradást okoz. A civaqua program céljai között szerepel a Hajdúsági löszhát öntözésfejlesztése, a  kiszáradó Nagyerdő, illetve az erdőspusztai tavak vízpótlásának megoldása is. A  civaqua projekt megalkotói több lépcsős megoldást dolgoztak ki, mely kivitelezésére néhány év alatt tizenhat millió forintot gyűjtöttek össze, befektetők által.

A civaqua tervei által legelőször egy napelem parkot hoznának létre, mely segítené a Keleti főcsatorna szomszédságában kialakított, új csatornarendszer nagy teljesítményű működését. Az egy méter átmérőjű csatornacsőben másodpercenként 1,2 köbméter vizet nyomnának át a Tiszából, egészen a Tócó-érbe. Ez a megérkezés helyszínén másodpercenként 270 liter víztöbbletet jelentene.

Ennek kivitelezésének megkezdése 2021 októberében megtörtént, de a megvalósítás jelentős része 2022 márciusában valósulna meg. A munkafolyamatok lezárását 2023 szeptemberére tervezik.

Scroll to top