Otthonos vagy túlzsúfolt – mennyi dekorációt bír el a lakásod?

Sokszor mondjuk, hogy az ördög a részletekben rejlik, és ez általában a lakberendezés területére is igaz. Egyesek szerint vehetsz gyönyörű bútorokat, festheted csodás színűre a falat, lehet fenomenális a padlód, ha nincsenek dekorációs elemek, személyes tárgyak elhelyezve a lakásnak, üresnek fog hatni: nem otthon lesz, hanem csak egy lakás. Mások szerint azonban ezek csak felesleges kacatok, amik rendezetlen hatást keltenek. Kinek van igaza?

Kellenek a díszítések

Valószínűleg Te is láttál már olyan otthont (akár a sajátodat is, közvetlenül költözés után), ami szép volt ugyan, de valahogy hiányérzete volt az embernek, amikor körülnézett. Mondhatjuk úgy is, hogy egyszerűen túl steril volt. Nos, ezt az érzést az okozza, hogy csak a „kötelező” elemek (értsd: bútorok, 1-2 használati tárgy) van elöl, minden más el van pakolva. Így csupaszok a felületek, üresek a falak, befejezetlen hatása van az egésznek.

Egy otthont a személyes tárgyak, emlékek töltenek meg élettel. A csupasz falfelületekre kerülhetnek családi képek, festmények, polcok. A polcokra könyvek, fotók, a komódra egy kellemes fényű kislámpa, szép váza, amit akár az Alza oldalán is beszerezhetsz. Az üres sarokban jól mutat egy méretes cserepes növény, az ablakokra legalább fényáteresztő függöny. Ezek hatására sokkal otthonosabb, barátságosabb lesz a helyiségek hangulata.

Nem szabad túlzásba esni

Abban ugyanakkor a másik oldalnak is igaza van, hogy ezzel is túlzásba lehet esni, és bizony eljöhet az a pont, amikor már nyomasztóvá válik a sok mütyür mindenhol. Olyan, mintha az embert maguk alá temetnék a tárgyak minden oldalról.

Ha már nincs egy talpalatnyi szabad falfelületed, ha mindenhol áll valamilyen bútor, ha még a szekrények tetején is, dobozok, tárgyak vannak, ha úgy érzed, a portörlés egy örökkévalóságig tart, mert annyi idő mindent lepakolni a polcokról, akkor talán ideje elgondolkodnod azon, hogy egyszerűen túl sok a dekoráció az otthonodban. Ilyenkor érdemes lehet egy nagy szelektálást tartani, és megszabadulni a nem használt tárgyaktól, amiket évek óta csak rakosgatsz, de nem használsz semmire. Hidd el, egészen más lesz az összkép!

Scroll to top