Mi ez a különleges nevű drágakő? Minden, amit a padparadscha-ról tudnod kell!

Igen, nehéz kimondani: padparadscha. De kellő gyakorlás után fennakadás nélkül fog menni! Nem a legismertebb, viszont az egyik legritkább drágakőről van, ami manapság eljegyzési gyűrű formájában a legkeresettebb. 2018-ban egy padparadscha gyűrűvel jegyezte el Jack Brooksbank Eugenie yorki hercegnőt. Nézzük meg, miért olyan különleges ez a drágakő?

Névválasztás

A legszembetűnőbb különlegessége a nevében rejlik. Maga a névválasztás nagyon találó volt, csupán talán más nyelven kellett volna ezt a fogalmat kiválasztani. A Padparadscha Sri Lanka lakosainak, a szangelézek nyelvén “lótuszvirágot” jelent. Rátekintve a drágakőre, kétségtelen, hogy a legmegfelelőbb nevet választották. A szangeléz nyelvválasztás pedig a kő eredetéből fakad. Máig a legtöbb padparadschát Sri Lankán bányásszák.

Mi rejlik legbelül?

A Padparadscha egy különleges: narancs-rózsaszín zafír. Bár utóbbit mindenki a kék színnel azonosítja, annak valójában több színváltozata is létezik, s gyakran keresztelik el őket egyedi nézzel a könnyebb megkülönböztethetőség céljából. A Padparadscha is egy ilyen “egyéni azonosító”. Mint zafír, egyben a korund ásvány is, vagyis egyfajta alumínium-oxid kristályos változata. Összetételének köszönhetően a Padparadscha, mint a korundok általában, áttetsző. A különleges rózsaszín-narancs színezetet a kristályok kialakulásakor a szerkezetbe került króm- és vas ionok idézik elő. Az alumínium-oxid kristály masszív szerkezetet alkot, mellyel az gyémánt után a zafír, így a Padparadscha is, a második legkeményebb drágakő; a 10 fokozatú Mohs-skálán a 9. helyezést éri el.

A Padparadscha 4C-je:

Szín (Colour)

A fentiekből megtudhattuk, minek köszönhető ez az egyedi ragyogás. Miután természetes képződményről van szó, a színeloszlás, árnyalat egyes darabok esetén eltérő lehet. Általánosan meghatározva: rózsaszínes narancs, narancsos-rózsaszín, illetve lazac, vagy lótuszvirág színvilágúnak írják le. Keletkezésének körülményeinek függvényében világosabb és sötétebb árnyalatúakkal is találkozhatunk. A gemnológiában, drágakő-tudományban minél intenzívebb egy kristály színe, általában annál értékesebb. Így van ez jelen helyzetben is. Azért, hogy az eleve ritka darabokat még jobb színben “tüntessék fel”, több ékszerkészítő, drágakő-kereskedő hővel kezeli a halványabb köveket, hogy azokat sötétebb árnyalatúként magasabb áron tudják értékesíteni. Ezt természetesen fel kellene tüntetni értékesítéskor, de gyakran “megfeledkeznek” róla. Vásárláskor arra is figyeljünk, hogy, ha kezelt (Treated) kőről van szó, akkor az egyszerű hővel (Heat-treated), vagy berilliummal (Beryllium diffusion-treated) lett-e kezelve. Utóbbi esetben a leghalványabb Padparadscha is élénk rószaszínűvé válhat. Szakértők mára kifejlesztettek egy eljárás, amivel leleplezhető az ilyen kezelés a vásárlók védelme érdekében.

A drágakő fő lelőhelyei Sri Lanka, Madagaszkár és Tantázia. Az előbbi helyet tekintik a Padparadscha igazi őshazájának. Az itt kitermelt kövek színében a narancs dimonál, míg a Madagaszkárról származókéban a rózsaszín.

A színek szimbolikájával élve, a Padparadscha rózsaszínje a kreativitás, szerelem, romantika felerősítője, míg a narancs az életerőt, eltökéltséget jelképezi.

Tisztaság (Clarity)

Egy kő árszabásánál annak tisztasága alapvető szempont. Egy ritka drágakő esetén, mint a Padparadscha is, ez a tulajdonság még inkább felértékelődik. A világos árnyalatban könnyen szembetűnik bárminemű hiba, esetleg zárványok. A drágakő ritkasága miatt, sok vásárló lemond a tökéletes tisztaságról, s az egyedi színekkel kárpótolja magát, ha nem teljesen tökéletes az adott darab, de legalább megfizethető.

Csiszolás (Cut)

A korlátozott elérhetőség miatt, a Padparadschával igyekeznek spórolni a drágakőcsiszolók is. Vagyis a nyers kőben észrevenni a belőle a legkisebb anyagveszteséggel kivitelezhető formát, és azzá csiszolni azt. Ennek tudható be, hogy a Padparadscha gyakran aszimmetrikus formákban látható ékszerekbe foglalva.

Súly (Karát: Carat)

Általában legfeljebb 2 karátosak a természetből előkerülő Padparadscha kristályok. Az eddig megtalált legnagyobb példánya 100.18 karátos,  és az Amerikai Természettörténeti Múzeumban tekinthető meg New Yorkban.

Szóval: PADPARADSCHA! Már könnyen és sokat mesélhetünk róla bárkinek. Még könnyebben pedig be is szerezhetünk akár egy-egy gyönyörű darabot belőle az Ékszerakció.hu oldalán!

Scroll to top