uborkasaláta télire

Egyszerű uborkasaláta télire

Sokan szeretnek újabb és újabb, érdekesnél érdekesebb ínyencségeket kipróbálni, akár nehezen beszerezhető alapanyagokból főzni, hétről hétre más-más nemzetek gasztronómiájába belekóstolni. De legalább ennyien vagyunk azok is, akik édesanyánk, nagyanyáink hagyományos ízvilágát hozzuk vissza, az egyszerű, de nagyszerű gyerekkori ízeket. A magyar konyha nincsen savanyúság nélkül, s a ropogós, házi ecetes uborka, a káposztával töltött, félcsípős almapaprika vagy az egyszerű uborkasaláta télire eltéve minden bolti változatnál finomabb.

A gasztrószakértők szerint minden zöldséget el lehet tenni télire, akár savanyúságnak, ételízesítőként, úgynevezett piros aranyként, lecsó- vagy pörköltalapnak. Nagyon fontos azonban az, hogy a lehető legjobb minőségű, ép zöldségeket válasszuk. A legegyszerűbb és talán a legtöbb polcon megtalálható savanyúság az uborkasaláta. Az uborkasaláta télire való eltevése olcsó és a kezdők számára sem jelent kihívást.

A hozzávalók között szerepel az uborka, víz, só, cukor és ecet ízlés szerint, kevés szalicil, vagy más tartósító. Az uborkasaláta elkészítése mindössze negyven percet vesz igénybe és egész télen kifogástalan kisérője a főételeknek. Az uborkasaláta télire való elkészítésének első lépése az uborka megtisztítása, vagyis az uborkát meghámozzuk, megmossuk, majd uborkagyalun legyaluljuk és tiszta üvegekbe töltjük hézagosan. Ezt követően vízzel elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, majd egy kevés szalicilt, természetesen ízlésünknek megfelelően keverjük össze ezeket a hozzávalókat. Fontos, hogy a kapott levet nem kell felforralni. Végül pedig a lével felöntjük az üvegeket, légmentesen lezárjuk és mehet is a spájzba.

Scroll to top