Sóbontó – mondj igent a természetes fertőtlenítésre!

Aligha van olyan medencetulajdonos, aki ne fontolgatta volna már a sóbontó beszerzését, hiszen egy szuper fertőtlenítési lehetőségről van szó. Káros összetevőket tartalmazó, irritációt és kellemetlen klórszagot okozó fertőtlenítőszerek használata helyett természetes anyaggal is biztosítani lehetne a higiénikus fürdőzést. Azonban sokan nincsenek tisztában a sóbontó nyújtotta előnyökkel és a működésével. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Hogyan működnek a sóbontók?

Sóbontókat közel fél évszázada használ az emberiség, Magyarországon pedig kb. két évtizeddel ezelőtt jelentek meg, s az idő múlásával egyre nagyobb népszerűségre tettek szert.

Működésük alapja egy elektrolízises folyamat, amely a medencevízbe helyezett nátrium-kloridot (vagyis a vákuumsót) olyan fertőtlenítőszerré alakítja, amely teljesen környezetbarát, s az egészségi állaputunkat sem veszélyezteti, hiszen nem okoz szem- és bőrirritációt, s nincsenek rákkeltő összetevői.

Akkor is használható, ha a medencében kisbabák vagy kicsi gyerekek pancsolnak. Bónuszként a sóbontó alkalmazásával a zavaró-gyomorforgató klórszagnak is búcsút inthetünk, ami jelentősen javíthatja a fürdőzés élményét.

Sókoncentráció – tények és tévhitek

Az emberi könnycsepp sótartalma átlagosan 9kg/m3, a tengervízé pedig 35kg/m3. Ezzel szemben egy olyan medencéé, amelyet sóval fertőtlenítenek – a készülék típusától függően – 1 és 4kg/m3 között mozog. Vagyis a medencevíz valóban enyhén sós, de közel se annyira, hogy ez érezhető legyen.

Sőt, nemcsak számunkra nem lesz zavaró ez az alacsony sókoncentráció, hanem a medencefóliában sem fog kárt tenni. Sopremapool medencefóliák esetében is bátran használhatjuk a sós fertőtlenítést anélkül, hogy ártanánk vele a fóliának!

Köztudott, hogy a sós víz korróziós képessége magasabb, mint a normál medencevízé, de ha AISI316L minőségű rozsdamentes acélból készült szerelvényeket használunk, a korrózió miatt sem kell aggódnunk!

A Fairland hőszivattyúknál a beépített hőcserélők titáncső spirállal rendelkeznek. Érdemes minden egyéb esetben is titán ötvözetet használó megoldásokat választani.

Az a bizonyos kálcium…

A medencevíz kálciumtartalmát rendszeresen ellenőrizni kell!

Ha a víz kálciumtartalma túl magas, a sós vízben egy idő után kicsapódik. A medence alján, szabad szemmel is jól látható lemezkés képződményt ez a probléma okozza, azonban porszívózással ez könnyen orvosolható. Érdemes azonban ilyen esetben vízkeménység-szabályozót használni, amely megfelelő szinten tartja a pH értéket.

Néhány szó a cellatisztításról

A Medencepontnál kapható valamennyi sóbontó váltakozó polaritású öntisztító cellával kerül forgalomba.

Általánosságban elmondható, hogy egy bizonyos keménységi foknál (25-30 NK) az öntisztító funkció már csak korlátozottan tudja tisztán tartani a cellát, melynek eredményeként vízkő alakulhat ki. Annak érdekében, hogy a cellalemez speciális bevonata ne sérüljön, s az eszköz élettartama ne rövidüljön le, a tisztítást minden esetben bízzuk inkább szakemberre!

Fontos: mechanikai tisztítás szigorúan tilos!

Milyen költségekkel számoljunk?

Először is meg kell vásárolni magát a gépet, amely meglepően baráti áron szerezhető be, ráadásul a vákuumsó is olcsó és könnyen hozzáférhető alapanyag. További anyagi jellegű előnye a sóbontók alkalmazásának, hogy más vegyszerekből – pl. pH szabályozókból – jóval kevesebbet fogunk használni. Rendszeres vízminőség-ellenőrzés és odafigyelés mellett a cellacsere árát is megspórolhatjuk.

Milyen sót használjunk a medence tisztításához?

Nem kell különleges és drága sókra gondolni: a medencevíz fertőtlenítéséhez ugyanis az „egyszerű és nagyszerű”, hétköznapi, jódozatlan vákuumsóra lesz szükség. Lényeges azonban, hogy a sót olyan helyen töltsük a medencébe, ahol a vízáramlás a legerőteljesebb.

Teljesen felesleges mindenféle szuper sókészítményt megvásárolni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ezek a szűrőrendszer és a fertőtlenítés miatt ki tudják fejteni pozitív hatásaikat. Általában rövid időn belül kiszűri őket a rendszer, tehát nem érdemes sok pénzt áldozni rájuk.

A másik végletbe se essünk azonban, és ne használjunk konyhasót, mivel az zavarossá teheti a vizet! A sótabletta használata sem javasolt, mivel körülményesen juttatható be a vízbe, feloldódása pedig rendkívül hosszadalmas.

 

Ha eddig megfelelő információk hiányában halogattuk az áttérést a sós fertőtlenítésre, a legfontosabb információk birtokában már beláthatjuk, hogy nem érdemes tovább várni! Pénztárcánk, környezetünk és egészségünk is hálás lesz, ha káros vegyszerek helyett a természetes megoldást választjuk.

Ha szeretne többet megtudni a témáról, látogasson el a https://www.medencepont.hu/ weboldalra!

Scroll to top