gyep

A gyepszellőztető helyes használata: ezekre figyelj!

Amikor a füvesítés kerül szóba, akkor a legtöbben nagy elvárásokkal vágunk neki a folyamatnak. Nem ritka, hogy első körben csalódás a dolog vége, de az is lehetséges, hogy a megfelelő fűmag kiválasztásával és a rendszeres öntözéssel sikerül látványos eredményt elérni. A strapabíró, lassan növő fű igazi álom, de a tapasztalatok szerint igenis tenni kell azért, hogy a gyep a kert ékessége legyen, és gond nélkül használhassuk azt szabadidős elfoglaltságaink során. A moháknak és a gyomoknak azonban semmi helyük a fű között, ebben mindenki egyetért.

Nem csupán a rendszeres fűnyírásra érdemes hangsúlyt helyezni, hanem két olyan egyéb tevékenységre is, melyek szintén hozzájárulnak az esztétikus, gondozott megjelenéshez. A gyeplazítás és a gyepszellőztetés folyamatát sokan összekeverik, pedig két különböző tevékenységről van szó, és más-más eszköz is szükséges hozzájuk.

 

A gyeplazításhoz egy késes tengellyel felszerelt gép szükséges. Célja nem más, mint az, hogy a talaj felső, körülbelül fél cm-es rétegét és ezzel a fű gyökere kerüljön átvágásra. A megoldásnak köszönhetően a fű dúsabb lesz és levegősebbé válik a talaj a gyökerek számára. Gyeplazításra rendszerint az áprilisi és a szeptemberi hónapokban érdemes sort keríteni.

A gyeplazítás mellett a gyepszellőztetésről is mindenképpen szót kell ejtenünk. Több dologra is fontos figyelned, amikor gyepszellőztetőt használsz.  A gyepszellőztetés során elsősorban a fűszálak közötti elhalt részeket és a mohát távolítjuk el. Ilyenkor tulajdonképpen az történik, mintha kifésülnénk abból a nem megfelelő elemeket. A gyepszellőztetés kíméletesebb módszer, mint a gyeplazítás. A gyepszellőztetéshez alkalmas gép esetében a kés nem éri el a földet. Elérhetőek gyűjtőzsákkal rendelkező készülékek, de az elhalt részeket könnyebben eltávolíthatjuk azzal, ha egy fűnyíróval is átszaladunk a területen a szellőztetést követően.

 

S hogy milyen gyakran van szükség a gyepszellőztetésre? A szakemberek azt javasolják, hogy évi 5-6 alkalom az ideális. A megfelelő eszköz beszerzése akár az online rendelés kényelmét kihasználva is megtörténhet. Az időtálló minőségű gyepszellőztetők hosszú éveken át szolgálják az igényes és egészséges gyep megvalósítását.

 

Scroll to top