Melyek a személyi kölcsön buktatói?

Mielőtt valaki hiteligénylésre adja a fejét, ajánlatos alaposan körbenéznie a piacon. Nem szabad rögtön az első szembejövő ajánlatra bólintani, mert elképzelhető, hogy vannak annál sokkal jobb lehetőségek is. Azonban nehéz megítélni, hogy melyik konstrukció az igazán előnyös, hiszen a hitelek általában hosszabb távra szólnak és ezalatt sok dolog megváltozhat az igénylő életében. Azonban a személyi kölcsön felvétele a legtöbbször jó döntésnek bizonyul, hiszen nem olyan sok buktatója van az igénylésnek. A legfontosabb tényezőként a jövedelmet lehet megemlíteni, hiszen a bank nem kér más fedezetet a folyósításhoz.

Gondot jelenthet azonban, ha valakinek még túl friss a munkaviszonya vagy nem elég magas a fizetése. Elképzelhető, hogy az igénylővel egy háztartásban élőket is megvizsgálja a bank anyagi szempontból és buktatónak számíthat, ha valakinek a párja nincs túl jó anyagi helyzetben, vagy ha az igénylőnek nagyon sok eltartottról kell gondoskodnia. A személyi kölcsön esetében a másik nagy problémát az életkor jelentheti, ugyanis a hitel felvenni kívánó ember nem lehet túlzottan fiatal és öreg sem. Persze a remény akkor sem vész el, ha az igénylő életkora nem túl előnyös a hitel szempontjából, mert be lehet vonni társigénylőket is a folyamatba.

Az további hátrányt jelenhet, hogy a személyi kölcsönnel nem lehet olyan magas összeghez hozzájutni, mert nincs ingatlanfedezet az igénylés mögött. A hitelt általában csak rövidebb futamidőre adják oda a bankok, vagyis hat-hét évnél hosszabb időre nem érdemes tervezni a futamidőt. Azt is meg kell említeni, hogy a devizákkal kapcsolatos ingadozások miatt, a bankok inkább forintban nyújtanak kölcsönt az igénylőknek. Felmerülhet azonban az a kérdés, hogy mi a teendő abban az esetben, ha egy a lakásvásárláshoz lenne szüksége segítségre. Amennyiben nem feltétlenül tud valaki a bankokra támaszkodni, akkor igényelhető szocpol is, aminek a keretein belül bizonyos összegű támogatást kap az államtól.

Régen ez a konstrukció nagy népszerűségnek örvendett és manapság is egyre többen lesznek, akik újra igénylik ezt a segítséget. Persze a szocpol folyósítása számtalan feltételhez van kötve, úgyhogy ezeket feltétlenül el kell olvasni a kérelem benyújtása előtt. Számtalan olyan tényező van, aminek a pályázóknak meg kell felelniük a pénz megkapásához. Ennek ellenére érdemes a szocpol mellett dönteni, mert nagy segítséget jelenthet a lakás- vagy házvásárlás során. Jó hírt jelent az is, hogy építkezéshez is igénybe lehet venni az állam által biztosított segítséget.

Scroll to top