teli gumik

Idén elmarad a valós téli gumi szezon?

Mindent megtenne a biztonságos közlekedés érdekében? Az utakon sajnos még akkor is előfordulhatnak balesetveszélyes szituációk, ha minden résztvevő odafigyel a maga feladatára. Sok múlik a gépjármű állapotán és persze az évszaknak megfelelő gumihasználat sem elhanyagolható. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szükséges profilmélység fontosságát sem, de az időjárási viszonyoknak megfelelő vezetési stílus megválasztása is lényeges.

 

Januári tavasz

 

De mi a helyzet az idei téllel? A hőmérő higanyszála gyakran 10-13 fokig is felkúszik, és sokszor éjjel sem meg fagypont alá a hőmérséklet. Szükség van ilyenkor téli gumira, vagy költséghatékonyabb, ha ilyenkor a nyári szett marad az autón? A szakemberek azt javasolják, hogy amint hét fok alá süllyed a hőmérséklet, mindenképpen gondoskodni kell a cseréről. Erre rendszerint novemberben sor szokott kerülni. Ha eddig még nem történt volna meg, akkor sem érdemes abban bízni, hogy a januári tavasz kitart egészen áprilisig, hiszen értek már bennünket meglepetések az időjárással kapcsolatban az elmúlt években. Ugyan jelenleg az amerikai kontinensen tombol a hideg, és még a Niagara-vízesés is befagyott, de nem elképzelhetetlen, hogy néhány héten belül nálunk is komoly mínuszok várhatóak.

Nem mindegy, mikor indul útnak!

Hazánknak vannak rendszerint enyhébb klímával rendelkező területei, de a Pécs környéki enyhe idő mégsem jellemző az egész országra. Célszerű figyelembe venni tehát azt, hogy merre lakunk. A hegyvidéken általában sűrűbben lehet hóra számítani és a szerpentineken való biztonságos közlekedés is megköveteli a gépjármű télre történő felkészítését. Ha általában korán reggel indulunk útnak, akkor szintén jó hasznát vehetjük a téli szettnek, de alapvetően elmondható az is, hogy területtől függetlenül ajánlott a mély bordázattal és a hideg viszonyoknak megfelelő anyagösszetétellel rendelkező gumi.

Segítség az ADAC-tól

S hogy milyen márka mellett érdemes letenni a voksot? Mindegy, hogy még csak most szánnánk rá magunkat a nyári szett lecserélésére, vagy a már használt téli gumik állapota követeli meg az új vásárlását, rendkívül széles piaci kínálattal találkozhatunk. A téli gumik a Gumidirekten korrekt áron elérhetőek, ráadásul egyszerű keresési lehetőség is áll rendelkezésre az ideális típus megtalálásához. Ha végképp elvesztünk a különféle márkák és árkategóriák között, akkor érdemes szakmai segítséget igénybe venni. E célból az ADAC aktuális téli gumi tesztje kitűnő választásnak bizonyul, hiszen a legnépszerűbb márkákat hasonlítja össze olyan szempontok alapján, mint például a nedves és száraz úton való közlekedés, a menetzaj, vagy a szintén nem elhanyagolható fogyasztás.

Bár a hőmérőre pillantva jelenleg nem indokolja semmi a téli gumi használatát, de fontos, hogy mégis felkészüljünk az esetlegesen előforduló zimankóra. Ne tartozzon Ön is azok közé, akik az első komolyabb hóeséskor balesetveszélyes nyári gumikkal gurulnak az utakra! A biztonságos célba érkezés többet ér, mint a gumicserével járó kiadásokon és időráfordításon való kicsinyeskedés.

Scroll to top