Mai névnap

Hogyan alakult ki a névnap ünneplése?

Sokan vannak, akik kimondottan szeretnek megemlékezni ismerőseikről olyan módon, hogy számon tartják a név-, illetve születésnapjaikat. Amennyiben szeretnénk biztosan tudni, milyen névnap van ma, akkor nincs más dolgunk csak a kerdezdmeg.hu weboldalra kattintani. Itt azon kívül, hogy megjelenik a mai névnap arra is fény derül, milyen országokban szokás ünnepelni ezt az alkalmat és hol van az, hogy már régen kiment ez a divatból.

Ami az egész dolog kialakulását illeti, az több 100 évre vezethető vissza. Kezdetben csak a különféle szentek neveit tüntették fel a naptárakban, majd lassan kibővült ez és valóságos népünnepéllyé vált.

A mai névnap utáni kutatás már annál is egyszerűbb, mint ránézzünk a naptárra, hiszen automatikusan beállítható, hogy azonnal megjelenjen az értesítés a telefonunkon, számítógépünkön. Kis programozással, előre beállított levelek, üdvözletek mehetnek a névjegyzékben szereplő ismerőseinknek. Nem kell feltétlenül nagy és drága ajándékokkal elhalmozni még a családtagjainkat sem, mert bőven elég lehet néhány kedves szó vagy gesztus.

Teljesen család és neveltetés függő, hogy hol milyen módon viszonyulnak a mai névnap köszöntéséhez. Van ahol kifejezetten nagy ünnepélyt rendeznek, hiszen minden lehetőséget érdemes megragadni a mulatozásra, míg máshol tudatában vannak az eseménynek, de nem ünneplik azt. Érdemes lehet valamilyen szinten mégis megemlékezni erről, hiszen életünknek egy jeles eseménye, ami évente általában egyszer jön el.

A mai névnap legyen a minek vagy másé, kapjon tiszteletet és elegendő figyelmet.

Scroll to top