A tudatos bevásárlás alapjai: újévi tippek a spóroláshoz

A karácsony legtöbbünk számára számos extra kiadással jár, így nem csoda, hogy az új év beköszöntével a pénztárcánk soványabb a megszokottnál, s kénytelenek vagyunk kicsit szorosabbra húzni a nadrágszíjat. Ebben az időszakban rengetegen tesznek újévi fogadalmat arra vonatkozólag, hogy az elkövetkező időszakban a spórolást és a takarékosságot helyezik előtérbe. Sokan azt gondolnák, hogy a spórolás kemény megszorításokkal jár. Ám szerencsére ennek nem kell így lennie, hiszen mindössze néhány egyszerűen alkalmazható praktikával jelentős összeget faraghatunk le vásárlásaink végösszegéből.

Árak felmérése, akciós ajánlatok követése

Az élelmiszer vásárlás minden háztartásban a kiadások jelentős részét képezi. Az élelmiszeráru beszerzése megkerülhetetlen feladat, hiszen hetente legalább egy alkalommal mindannyiunknak szükséges bevásárolni. A legkedvezőbb árakat általában a nagy hipermarketekben és szupermarketekben találjuk. Így ha spórolni szeretnénk a vásárláson, fontos, hogy tisztában legyünk az egyes üzletek aktuális áraival.

Emellett minden ismert hazai áruházlánc rendszeresen hirdet meg akciókat, amelyekről szintén érdemes tájékozódni. Ezeket az akciós ajánlatokat egyszerűen, egy helyen összegyűjtve megtekinthetjük a Kaufino.com akció- és kedvezmény gyűjtőportálon, ahol az aktuális Tesco akciós újságokat, Lidl szórólapot vagy az Aldi reklámújságot mind megtaláljuk. Az online lapozható akciós újságokat átböngészhetjük mobiltelefonunkról, tabletünkről vagy notebookunkról is.

A Kaufino.com weboldalán összegyűjtött népszerű áruházak online lapozható akciós újságainak köszönhetően mindig időben értesülhetünk a legfrissebb kedvezményekről, hiszen a portálon a Lidl üzletek vagy a Tesco áruházak akciós újsága  már azelőtt megjelennek az akciós szórólapok, mielőtt az akciók érvénybe lépnének.

Írjunk bevásárlólistát!

A tudatos vásárlás egyik legfontosabb szempontja a megfelelő tervezés. A heti egy nagy bevásárlás bőségesen elég a legtöbb háztartás és család számára. Ehhez viszont fontos, hogy amikor megérkezünk az üzletbe, teljes mértékben tisztában legyünk azzal, milyen élelmiszereket kell beszereznünk. Rengeteg időt és pénzt megspórolhatunk azzal, ha a heti bevásárlást előre megtervezzük, szemben azzal, hogy minden másnap szaladgálnánk az üzletbe valamilyen apróságért. Mindebben szintén segítségünkre lehet a Kaufino.com portál, ahol a legfrissebb akciókat egy helyen találjuk meg.

A bevásárlólista elkészítéséhez első körben mérjük fel, milyen élelmiszerek és termékek vannak fogyóban a háztartásban, illetve ha otthon főzünk és készítjük el ételeinket, tervezzük meg előzetesen a heti menüsort is. A háztartásban leginkább fogyó termékek közé a friss zöldségek, gyümölcsök, húsfélék, tejtermékek tartoznak általában, emellett a tartós élelmiszerek, köztük tésztafélék, liszt, cukor, konzervek, valamint a háztartási drogéria és tisztálkodási szerek terén is érdemes ellenőrizni a készleteket. A fogyóban lévő termékeket ezt követően vegyük listára. A bevásárlólistát rögzíthetjük hagyományosan, papírformában, emellett ma már számos mobilalkalmazás elérhető, amelyek segítségével pillanatok alatt összeállíthatjuk listánkat.

A lista összeállítása után ismét segítségül hívhatjuk az online formában is elérhető akciós újságokat, s a Tesco akciós újságok vagy éppen a Spar szórólapok közül kiválaszthatjuk a legelőnyösebb ajánlatokat.

Mindemellett természetesen érdemes mérlegelni azt is, hogy megéri-e bevásárlást többfelé osztani, spórolunk-e ténylegesen azzal, hogy mindenáron a legolcsóbb árakat próbáljuk levadászni, vagy végső soron több marad a pénztárcánkban, ha mindent egy helyen szerzünk be.

További tippek az impulzusvásárlás elkerüléséért

Az imupulzusvásárlás a fogyasztói társadalom egyik megkerülhetetlen fogalma. Az impulzusvásárlás nem más, mint amikor hirtelen fellángolásból, bizonyos érzelmi tényezők hatására olyan termékeket vásárolunk, amelyeknek vásárlását egyáltalán nem terveztük, s valójában nincs rájuk szükségünk. Ez a vásárlói magatartás rengeteg extra kiadással jár, így ha takarékosságot szeretnénk előtérbe helyezni, ettől tartózkodjunk.

Ha összeállítottuk a bevásárlólistánkat, tartsuk magunkat hozzá. Emellett éhesen semmi esetre se induljunk vásárolni, hiszen ilyenkor, pillanatnyi fellángolásból könnyedén szükségtelen nassolnivalók landolhatnak a kosarunkban.

Az impulzusvásárlás elkerülése érdekében mozogjunk az üzlet vagy áruház kerülete mentén. Az üzletek elrendezéséből kifolyólag itt találjuk meg az alapvető élelmiszereket: gyümölcsöket, zöldségeket, halakat, húsféléket és tojást, míg a belső folyosón inkább az “élvezeti élelmiszerek”: édességek, sós ropik kapnak helyet, amelyek általában alacsony tápértékkel és magasabb árral rendelkeznek.

Mindezek mellett az impulzusvásárlás csapdájába könnyen beleeshetünk az üzletek csalogató kedvezményes ajánlatait látva. Ezek közé tartoznak a 2+1 akciók, illetve minden olyan jellegű marketing fogás, amely arra csalogat, hogy az adott termékből nagyobb mennyiséget vásároljunk. Fontos, hogy mindezeket megtanuljuk kiszűrni, és mindenből csak annyit vásároljunk, amennyit valóban fel is használunk és elfogyasztunk. Hosszú távon mindezt a pénztárcánk is garantáltan meg fogja hálálni.

Scroll to top