Pula, Isztria ékköve

Az Isztriai-félsziget déli csücskén fekvő Pula egy védett öbölben helyezkedik el. Igazi nagyváros, kulturális és gazdasági, illetve idegenforgalmi értelemben is. Híres halászatáról, borairól és építészeti remekműveiről, no meg enyhe mediterrán éghajlatáról és persze a kristálytiszta Adriáról. Akár egy hosszú hétvége alatt is ízelítőt kaphatunk a város hangulatából. Összegyűjtöttunk a legizgalmasabb látnivalókat, amiket pár nap alatt is kényelmesen megismerhetünk, és persze tippeket adunk, melyik strandra érdemes ellátogatnia. És hogy mindezt mennyiért, azt pedig ezen horvátországi autópályadíj kalkulátor segítségével számolhatjuk ki.

Segius diadalív – Aranykapu (Slavoluk Sergijevaca – Zlatna vrata)

Pula óvárosába az Aranykapun keresztül léphetünk be. A kaput, vagyis a Segius diadalívet i. e. 29. és 27. között építtette a Segius család. Az Aranykapu a XIX. századig a városfal része volt, de a falat a város növekedése miatt elbontották, mindössze a kaput hagyták meg belőle. Érdekessége, hogy díszítettségében erőteljesen felemás: a keleti része alig kidolgozott, a nyugati viszont gazdagon díszített.

Pulai amfiteátrum

A város szimbóluma a pulai amfiteátrum, mely az egykori gladiátorok véres élet-halál harcainak emlékét őrzi. A Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott, még a római Colosseumnál is nagyobb. Vespasianus császár idején készült, és építésekor a helyi mészkövet használták fel. Az impozáns helyszínen ma kulturális előadásokat tartanak, például a híres Pulai Filmfesztivált és a nyári Opera Fesztivált, de az egyszerű hétköznapokon is neves koncertek, rendezvények helyszíne. Az aréna alagsorában pedig, ahol valaha a gladiátorok várakoztak a sorukra, most művészeti kiállítás kapott helyet.

Az amfiteátrum nagyszerűen instázható: izgalmas szelfiket készíthetünk az amfiteátrum mellett „őrködő” római jelmezbe öltözött katonákkal, és ha felmegyünk a dombtetőre, csodás képeket lőhetünk az amfiteátrum árkádsoráról, a háttérben a kéklő tengerrel.

A pulai erőd

Pula fontos kereskedelmi és stratégiai központ hosszú évszázadok óta, és a védelmét nem bízták a véletlenre. Egy csillag alakú, négybástyás tömör erődítményt húztak fel ide 1630-ban Antoine de Ville francia katonai építész vezetésével, amely ma az Isztriai Történelmi Múzeumnak ad helyet. Az erődbe egy hídon és egy keskeny ajtón keresztül lehet bejutni, innen pedig csodás képeket készíthetünk az óvárosról, az amfiteátrumról és a pulai hajógyárról.

A római kori Fórum

Pula ókori és középkori főtere a római kori Fórum volt, amelyet a város nyugati partján találunk. A Fórum i. e. I. században épült, és minden szempontból a város központja volt, innen irányították a település sorsát, itt zajlottak a társadalmi események és a vásárok is. Jelenleg a nyári időszakban a Fórum számos kulturális eseménynek ad helyszínt, részlegesen restaurált ősi maradványait pedig kiállítás keretében tekinthetjük meg.

Brijuni Nemzeti Park

A Pulától mindössze két kilométerre található szigetvilág, a Brijuni Nemzeti Park, egy tizennégy szigetecskéből álló szigetcsoport, amelyet 1983-ban minősítettek nemzeti parkká. A szigetek közül csak a két legnagyobb, Veli Brijun és Mali Brijun látogatható, ide azonban nyaralni is eljöhetünk. Korábban különösen kedvelte a Brijuni szigeteket a volt jugoszláv vezető, Tito is, itt volt a nyári rezidenciája. A gyönyörű szigetcsoport már a rómaiak korában is közkedvelt volt, ennek tanújaként több régi római villa is található a parton. A Brijuni Nemzeti Park rengeteg különleges és állat- és növényfajnak ad otthont, sőt, Veliki Brijun sziget északi részén található egy elkerített szafari park is, ahol elefántokkal, antilopokkal, lámákkal, zebrákkal és sok más egzotikus állattal is találkozhatunk.

Pulai strandok

Pula strandjai tiszták és jól felszereltek, de a környéken főleg sziklás, betonozott és kavicsos partok vannak, a homokos partokat nem nagyon találni.  A legnépszerűbb strandok a környéken a Kolumbarica, a Valkana, a Hawaii, illetve a néhány homokos szakasszal is rendelkező Debeljak. Igazi homokos strandot a legközelebb Medulinban találunk, az egy kilométer hosszú Bijeca igen kellemes, és kisgyermekes családok számára is ideális. Pulától két kilométerre délre találjuk a Verudela strandot, amelynek gyönyörű kavicsos partja van.

Scroll to top