Projektorok – hasznos kivetítők sokféle felhasználásra. Melyiket érdemes választani?

A projektorok többféle felhasználást is lehetővé tesznek. Egyaránt lehet kikapcsolódásra, munkára, bemutatóra, vagy épp konferenciára is használni. Viszont a projektoroknál is vannak különféle típusok, amelyek a fentebb írt tevékenységek valamelyikére sokkal jobban alkalmazhatóak.

projektor, mint kivetítő, már régóta használatos volt az üzleti világban és az oktatásban. A konkrétan filmnézéshez gyártott típusai viszonylag később terjedtek el, nagyjából a házimozis rendszerekkel egy időben. Ezért ma már külön kategóriája van a filmezéshez használható és az üzleti bemutatókra alkalmazott projektoroknak.

Projektorok filmnézéshez

Az otthonra, filmnézésre használatos projektorokat leginkább a magas minőségű, tűéles kép megjelenítésére fejlesztették ki. Sokkal szebb, élesebb felbontást és színeket adnak, mint mondjuk egy üzleti célra használt projektor. Amennyiben otthonra szeretnénk saját házmozis rendszert kialakítani, akkor direkt szórakozásra tervezett projektort válasszunk.

Projektorok munkához és előadások tartására

Az ilyen jellegű kivetítők fényereje sokkal erősebb, hogy világos helyiségekben is jól láthatóak legyenek a részletek. Több csatlakozási lehetőséggel rendelkeznek, hiszen nem tudni, hogy egy adott előadóteremben milyen számítógéphez lehet majd csatlakoztatni. Oktatásra és üzleti célzatra tervezték őket, tehát itt az extra, tűéles, vizuális szín- és képmegjelenítés nem olyan erős, mint a házimozis projektorok esetében.

Összegzés

Alapvetően mindkét projektortípus megfelelő filmnézéshez és munkához is. Egyedül azt kell eldöntenünk, hogy mire fogjuk a leggyakrabban használni, majd ennek tudatában választani projektort. Mindkét esetben figyeljünk a felbontásra és a kivetítő fajtájára, ugyanis manapság főleg LED kivetítők kaphatóak, amiknek igen széles a felbontása az egészen alaptól a legerősebbig. A full HD az a minőség, ahol már valóban élvezhetőek a filmek, illetve már megjelentek az újféle 4K-s projektorok is. Azt pedig nekünk és a pénztárcánknak kell eldönteni, hogy mennyire szeretnénk tűéles képet, ugyanis kivetítők esetében a képfelbontás nagysága fogja megszabni a készülék árát.

Scroll to top