Intim gyanta – miért fáj?

Az igényesség ma már sokak szerint kéz a kézben jár a szőrtelenséggel – még az intim részeken is. Számos módszer létezik már a szőr eltávolítására, de nem minden eljárást szabad az érzékenyebb területeken is használni. Szerencsére ma már létezik olyan megoldás, ami kifejezetten az intim szőrzet eltávolítását veszi célba, ráadásul kíméletesebben és hatékonyabban, mint a hagyományos gyantázás esetén. Ez pedig nem más, mint az intim gyanta. De miért fájhat a használata?

Mi az intim gyantázás?

Habár a köztudatban még nem olyan mindennapi dolog, de szerencsére ma már egyre elterjedtebbé válik az intim gyanta fogalma. Tulajdonképpen ez az egyik legjobb módszer a kényes területek karbantartására, hiszen nemcsak igényességet, de ápoltságot és hosszantartó selymes érzést is eredményez. Az intim gyanta a megfelelő módszerek használatával képes eltávolítani a szőrzetet az intim felületekről még akkor is, ha először erősek a szálak. Ha rendszeresíted az intim kozmetika látogatását, akkor a szőrszálak egy idő után egyre gyengébbek és ritkábbak lesznek, így már a kezelés is maximum csak egy kis kellemetlenséggel járhat. Természetesen nemcsak a nők, de a férfiak is használhatnak gyantát.

A szőrtelenség mellett az intim gyanta a bőr higiéniáért is felel. A gyantázás során ugyanis nemcsak a szőrszálakat, hanem az elhalt hámsejteket is eltávolítja: tulajdonképpen peelingeli a területet. A kezelés során és után pedig a megfelelő hidratálással elősegíthető a bőr regenerálódása és a gyantázás előtti viszketés, esetleg gyulladásos folyamatok javítását és gyógyulását is elősegíthetjük. A MicroWaxing jó hatásai között szerepel még, hogy ezzel csökkenthető az utólagos szőrbenövés és növelhető a bőr rugalmassága is.

Mennyire fáj(hat) és milyen tényezőktől függ?

Gyakran nagy fájdalmat tulajdonítanak a hagyományos gyantázásnak is, de milyen ez az intim gyantázás közben? Az első alkalom bizonyára nem egy kellemes érzés, hiszen a szőrszálak ekkor nagyon erősek és nagyon sűrűn helyezkednek el egymás mellett. Minél rendszeresebben jársz azonban intim kozmetikai kezelésre, annál kellemesebbé válik majd az intim gyantázás is. Az első alkalom után körülbelül 12-14 nappal újból kinőnek a szőrszálak, azonban az intim gyanta miatt ezek ritkák és erőtlenek lesznek, miközben a bőr rugalmassága javulhat. A következő alkalommal tehát már kellemesebbé válik a kezelés is.

De mi okozza a fájdalmat? A biológiai magyarázat alapján a szőr gyökere anatómiailag közel van az ideggyökhöz. Egy másik magyarázat szerint a szemérem területén több szenzoros ideg helyezkedik el, ráadásul még a szőrszálak is vastagabbak itt, mint a test más részein. Ez lehet az oka annak, hogy bár a gyantázás nem okoz semmilyen veszélyt a testre nézve; a test mégis fájdalom reakciót produkál a gyantázás során. A fájdalom természetesen pár pillanaton belül megszűnik, de utána különféle érzetek alakulhatnak ki. Ilyen például az érzékenység, irritáció, duzzanat, illetve a nem megfelelő kezelés során a benőtt szőrszálak és kiütések is megjelenhetnek. Éppen ezért van szükség arra, hogy hozzáértő szakemberhez forduljunk és ne hagyományos gyantát használjunk. Emellett az intim gyanta használata után utólagos bőrregenerálást és hidratálást is kell végezni, hogy a bőr selymes puhaságát helyreállíthassuk.

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy kevésbé fájjon?

Az intim gyanta használatára érdemes egy kicsit felkészülni. Fontos felülvizsgálni a használt krémeket és gyógyszereket is, de a legjobb, ha erről a háziorvosoddal beszélsz. Ilyen például a szemérem területén használt retinoid hatású krém vagy a bőrérzékenységet okozó gyógyszerek. Amennyiben gyantázásra készülsz, érdemes legalább 2-5 nappal gyantázás előtt abbahagyni a használatukat.

Lehetőleg ép bőrrel vágj neki a műveletnek: ne legyenek nyílt sebek, bőrbetegség, leégés vagy kiütés a bőrödön. Ha pedig nőként mennél intim gyantázásra, akkor érdemes a menstruáció előtti vagy utáni időszakra ütemezni a gyantázást, hiszen a piros napok alatt jobban fájhat. Ha viszont a megfelelő szakembert választod a kezeléshez, akkor az sem okoz gondot, ha ilyenkor van szükség a gyantázásra, hiszen egy intimkozmetikus képes szakszerűen megoldani az ilyen helyzeteket is. De persze az ilyenkor jelentkező egyéni extra kellemetlenségek vagy esetleges fájdalmak miatt nem biztos, hogy ez a legideálisabb idő a gyantáztatásra.

A szakszerű intim gyantázás alig fáj, maximum az első alkalom kellemetlen, ezért forduljunk szakemberhez. Az otthoni intim gyanta használata ugyanis nem mindig hozza a várt eredményt, ráadásul a fájdalom is erősebb lehet a sérülésveszély mellett. Egy szakképzett kozmetikusnak megvannak a módszerei a fájdalom enyhítésére: felvihet különféle gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító krémet is a bőrfelületre, ha az különösen érzékeny típusú.

Emellett olyan gyantázási módszert is alkalmazhat, mint a MicroWaxing technológia, mellyel kíméletesen távolítja el a szőrszálakat. Emellett a szakember pontosan tudja, hogy melyik részt milyen irányba kell húzni a gyantázás során a fájdalom elkerülésére vagy enyhítésére.

Ahhoz, hogy a kezelés valóban hatásos legyen, javasolt addig várni, ameddig minden szőrszál elér legalább 3-5 millimétert, így a gyanta is jobban bele tud kapaszkodni a szőrszálakba. Így az egész terület egyszerre válik majd szőrtelenné az intim kozmetika során, ezzel sokáig selymes és puha bőrt nyújtva a gyantázás után. Mielőtt elmész az intim gyanta kezelésre, javasolt hidratálni a bőrt, így a bőr állapota alkalmasabbá válik a gyantázásra.

Reméljük, hogy cikkünkben megtaláltad a választ a kérdéseidre. Az intim területek otthoni szőrtelenítése akár sérülésekkel is járhat, ezért javasolt inkább felkeresni a Naturiti intim kozmetikát! Akár nőként, akár férfiként is ellátogathatsz hozzájuk, biztos lehetsz abban, hogy kedvesen és profin fogadnak majd kollégáik. 

Scroll to top