Ez a gluténmentes pizza recept nem olyan, mint a többi

Rajongsz a pizzáért? A Szicíliából világhódító útjára indult finomság sokak kedvencének számít. De mi a helyzet akkor, ha kénytelen vagy a glutént kiiktatni étrendedből? Valóban le kell mondanod az olvadó sajttal, húsokkal és zöldségekkel megpakolt pizzáról? A gluténérzékenység nem csak emésztőszervi problémákat okozhat, hanem a felszívódási gondokon keresztül hiánybetegségeket és azok minden negatívumát. Az érintettek számára nem kétséges, hogy a glutén kiiktatása az egyetlen megoldás. Jó hír azonban, hogy ez nem jelent szigorú étrendi megszorításokat.

 

Ezzel a recepttel akár házi kenyeret is süthetsz, ha éppen úgy tartja kedved. Alapvetően tehát elmondható, hogy mindössze az alapanyagokat kell körültekintően megválasztanod, és onnantól nincs lehetetlen a konyhában. Mennyei rántott húsokat készíthetsz gluténmentes liszt segítségével, de a lisztes sűrítésről sem kell lemondanod. A zöldségek és a gyümölcsök jó barátaid lesznek, de az olyan köretfélék is remek választásnak bizonyulnak, mint az amaránt, a quinoa, a köles vagy a hajdina.

Pizza feltétként használhatsz mozzarellát, zöldségeket, húsokat, így csak a tészta alapjához javasolt gluténmentes alapanyagokból készült lisztet választani. S hogy hol érdemes vásárolni? Többe kerül-e a gluténmentes étrend, mintha a hagyományos gabonaféléket is felhasználhatnád? Ma már minden városban vannak olyan bio boltok, ahol akár a különlegesnek számító amarántot vagy quinoát is megtalálod. Ezek közül sok egyébként már az átlagos élelmiszerüzletekben is megtalálható. Ha spórolni szeretnél, akkor a webáruházak remek választásnak bizonyulnak. Ezekben a kínálat minden korábbinál szélesebb, így mindenki rátalálhat kedvenceire.

 

Amikor tehát orvosodtól vagy dietetikusodtól azt hallod, hogy át kellene térni a gluténmentességre, akkor ne gondolj azonnal a megszorításokra. Akár elképesztő pizzákat is süthetsz otthon, melyekre a feltétek számának és kombinálásának módja csak fantáziádtól és ízlésedtől függ. Megéri beruházni a gluténmentes alapanyagokba, ezek ugyanis nem csak sokáig használhatóak, hanem együtt járnak a gluténmentesség minden egészségügyi előnyével. Ne feledd, táplálkozási szokásaid alapvetően határozzák meg közérzeted, ez pedig különösen így van akkor, ha a gluténérzékenység által érintett vagy.

Scroll to top