Elektromos fűtés vagy kandalló fűtés

Ma már többféle fűtési megoldás között választhatunk, ha például nem elegendő a központi fűtés által adott meleg vagy a nyaralónkba szeretnénk meleget varázsolni elektromos fűtőkészülékekkel is fűthetünk: pl. konvektorok, gyorsfűtők, fali infra-Quarz sugárzók. De, ha a fürdőszobánk nem elég meleg, főleg télen érdemes beszerezni egy fürdőszobai törölköző szárítót de törölköző helyett használhatunk kézszárítót is. Ma már elterjedt a padlófűtés is és alkalmazhatunk fűtőszőnyegeket is. Ha olcsóbban szeretnénk megúszni az elektromos fűtést válasszunk hőtárolós kályhát, aminek előnye, hogy olcsó éjszakai árammal üzemeltethető, üzemeltetési költsége jóval kedvezőbb lehet, mint a közvetlen elektromos fűtés esetében. Az elektromos fűtés, illetve a cserépkálya helyett sokan a fatüzeléses kandalló fűtést preferálják napjainkban, mert hiányzik nekik a tűz lobogásának látványa.
Érdekesség, hogy i. e. 350 körül padlófűtést használtak az epheszoszi Artémisz-templomban. A padlóba épített csatornákat lignittel fűtötték. A középkori Rómában jelent meg a hypocaustum. Ekkor a pincében kemencéket fűtöttek, majd a meleg levegőt és a füstöt egy kéményen keresztül a hypocaustumba terelték. Így a közvetlenül e fölött található helyiségeket fel tudták fűteni. A kandallók története azonban már az őskorban kezdődött amikoraz ősember tüzet rakott a barlangjában, ahol melegedhetett és tudott és húst is sütni. Később rájöttek arra is, hogy hogyan tudják elvezetni a füstöt: a kövekkel kirakott gödör felett kis nyílást hagytak a füst elvezetésére.
Az első kandallók Nyugat-Európában jelentek meg az 1400-as években. Ekkor még azonban inkább csak presztízsterméknek számított. A napjainkban legnépszerűbb zárt öntvény kandallókat csak 1970-ben kezdték gyártani. Manapság a kályhák, kandallók reneszánszát éljük.

Scroll to top