Dual klíma

Napjainkban már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre, amik megkönnyítik életünket. Talán sokszor természetesnek is vesszük, de ezek a berendezések nélkül, nem lenne lehetséges a teljes komfort mindennapjainkban, háztartásainkban.

Valószínűleg mindenki hallotta már azt a kifejezést, hogy klíma. A legtöbb ember azt is tudja, hogy ez a csodálatos kitaláció képes otthonunkban, kellemes, elviselhető hőmérsékletet biztosítani a nyári nagy melegekben. Abban viszont biztos vagyok, hogy sokan nem tudják, hogy ennek a tovább fejlesztett testvére a dual klíma, ami már több funkcióban is hasznosítható, mint például a fűtés.

Mit takar az a kifejezés, hogy dual? A klímáknak rengeteg fajtája létezik, ebbe beletartozik a dual is, ami egyszerűsítve annyit jelent, hogy split klíma 2 beltéri egységgel. Ennek egyik nagy előnye, hogy a beltéri egységek, ha több is van belőle, külön-külön vezérelhetőek. A beltéri egységek lehetnek akár egyformák is, de ha van igény rá, különböző kivitelezésben is megoldható. Hasonlóak lehetnek a multi rendszerű split klímák duál rendszerhez, annyi különbséggel, hogy egy kültéri klíma egységhez 1-5 beltéri klíma egységet lehet csatlakoztatni. Ha a rendszer jól átgondolt az esetben rengeteget spórolhatunk. Vegyük, mondjuk példaként, hogy a hűtött helyiségek elrendezése kelti és mondjuk nyugati. Amikor a keletieket több, a nyugatiakat pedig kevesebb hőterhelés éri. Így ide kisebb kültéri egység is elég.

Érdemes tudni azonban a berendezés hátrányairól is, mielőtt valaki igent mond rá, hiszen ilyen mindennek van. Például ilyen, hogy gondot okoz, ha nagy a szintkülönbség a kül- és beltéri egység közt. Nagy (vízszintes) távolság esetén növelni kell a hűtőgáz mennyiségét. Nagyon fontos tudni azt is, hogy a kondenzvizet el kell vezetni a beltéri egységből. nem utolsó információ az sem, hogy nem a legolcsóbb hozzá a csővezeték és szerelési költség.

Vannak azonban előnyei is ennek a kis szerkezetnek, méghozzá nem is kevés, főleg ha a fűtésről van szó. Például sokkal kedvezőbb beruházási költség. Rövid beszerelés, akár egy nap alatt teljesen kiépíthető egy családi házas rendszer, ami nem utolsó szempont azoknak, akik jót akarnak és gyorsan. Egy rendszerrel megoldódik a hűtés és fűtési igény is, azaz két legyet üthetünk egy csapásra, jól hangzik, igaz? Sokkal gyorsabb felfűtést eredményez, vagyis egy téli hideg napon, szuper rövid idő alatt élvezhetjük a beállított hőmérsékletet.

Kisebb hőingadozás, ami egyenlő azzal, hogy nem terheli a testünket a hirtelen jött változó hőmérséklet. Nincs szükség kémény építésére, ami szintén nem utolsó szempont, hiszen az ilyen munkálatok hatalmas felfordulással és rengeteg idegeskedéssel járhatnak. Tisztítja is a levegőt, ami pedig azért nagyon jó, mert így is rengeteg rossz levegőt szívunk, főleg azokra igaz ez, akik városban élnek. Kedvezőbb karbantartási költség, ami valljuk be szerintem mindenkinek a legfontosabb, hiszen nem mindegy mennyi kiadásunk van egy dologgal kapcsolatban. Hosszú élettartam, ezt felesleges magyarázni. Napelemes rendszerhez csatlakoztatható, ez persze nem mindenkit érint, de akit mégis, annak szuper lehetőség. Tiszta, por és füstmentes. Nem áll fent szénmonoxid mérgezés veszélye, ami más fűtőrendszereknél sajnos előfordulhat, és elő is szokott. Nincs tűz és robbanás veszély, ez szintén az életünk védelme szempontjából fantasztikus. És végül, de nem utolsó sorban, kedvező az üzemeltetési költsége.

Ami még véleményem szerint nagyon jó, de mégis kevesen tudnak róla, az, hogy a lakossági áramszolgáltatások terén is rettentő széles paletta áll a rendelkezésünkre. Létezik egy úgy nevezett H tarifa, ami,  egy az igénybe vehető áramdíjszabások közül. Létrehozásának célja, és oka, hogy egy kedvezményes tarifával lehessen működtetni a hőszivattyúkat és a megújuló energiaforrásokból, például a napenergiából kiépített fűtési rendszereket. Ezt a fantasztikus díjszabást 2010-ben egy rendeletben alkották meg, azóta igényelhető az egyetemes áramszolgáltatás keretein belül.

Ha ezt le szeretnénk fordítani egy kicsit érthetőbb módra, körülbelül annyit takar, hogy a klímánk mellé igényelhetjük ezt a kedvezményes áramot, ami értelemszerűen fűtésszezonban, októbertől áprilisig elérhető. Menete általában egészen egyszerűen zajlik, és az egész ország területén elérhető. Ha ennek a beköttetése mellett döntünk, fel kell vennünk a kapcsolatot az illetékes áramszolgáltatóval. A szolgáltatónál elérhető az igénylőlap, be kell nyújtani a csatlakoztatni tervezett készülékek, berendezések adatlapját. Akár a B típusú, éjszakai, vezérelt áram mellé is igényelhető ez a tarifa. Ami még fontos információ lehet, hogy a bekötést csak és kizárólag regisztrált szerelő végezheti el. Egy külön mérő is felszerelésre kerül a folyamat során.

Véleményem szerint azoknak, akik építkezésben vannak, vagy a jövőben tervezik, mindenképp érdemes a dual klímát számításba venni, mint fűtés, hiszen a felsorolt előnyök mind-mind nagyszerűek. Fejlődik a világ, fejlődjünk vele mi magunk is.

Scroll to top