A balatoni nyaralás és a kiadó balatoni nyaralók történelme

 

Napjainkban a kiadó balatoni nyaralók száma szinte már végtelen. Nem volt ez így a múlt században, bár már a Horthy-korszakban divat volt a balatoni nyaralás.

A balatoni nyaralás múltja egészen a XIX. századig nyúlik vissza. Az akkori balatoni falvak lakói állatokat tenyésztettek, szőlőt termesztettek és halásztak. 1846-ban beindult a gőzhajózás és megépült  Budát Fiume-val összekötő vasútvonal, mely a Balaton déli partján vitt keresztül, ám akkor még csak az arisztokraták és a tehetős polgárság engedhettek meg maguknak egy balatoni kiruccanást. A vasútvonalnak Balatonmáriafürdőn is létesült egy megállója és 1880-ra megépült az első fürdőház is, így egyre többen jártak ide pihenés céljból, ám még a századfordulóra sem vált divattá a balatoni nyaralás a gazdagok körében sem. Majd az első világháború után, miután az ország elvesztette tengeri kijáratát, lendült fel igazán az élet a „magyar tenger” környékén és jelentősen szaporodtak a vendégházak, melyek villanyellátást is kaptak, és kiépült a balatoni műút is.

A Horthy-korszakban nagy divattá vált a balatoni sétarepülés és gőzhajózás, de rendszeresen táboroztatták itt a tanulókat és a belügyminisztériumi dolgozókat. A ’60-as években sorra épültek az üdülőhelyek, hotelek, a ’70-es években pedig a kiadó balatoni nyaralók, házak, így a ’80-as években már állandó teltház volt a tó környékén júniustól augusztusig, és a tömegek szórakozásává vált  balatoni vitorlázás, sétarepülés és hajókirándulas. Ekkora a Balaton elvesztette falusias hangulatát, mely a középkortól egészen a II. világháborúig jellemzte.

Manapság rengeteg a kiadó balatoni nyaralók száma, melyek közül szerentnénk kiemelni a nyaralni vágyók számára a balatonmáriafürdői Nádas vízparti vendégházat, csendes környzetben, közvetlenöl a vízparton. Ez a Nádas vízparti vendégház egy ikerház, 8 vagy akár 16 személy befogadására alkalmas, 3 hálószobával, 2 fürdőszobával, konyhával, nappalival és terasszal, hatalmas kerttel, és saját napozó- és horgászstéggel, kifejezetten nagy társaságoknak ajánljuk.

Scroll to top