Vérvétel – ezért ne tartsunk tőle!

Mindenki átesett már a vérvétel “megpróbáltatásain”, sokan viszont konkrétan félnek vagy szoronganak az ilyen helyzetekben. A tű vagy a vér látványa sokakat kétségbe ejt, vannak azonban olyanok is, akik már a vérvételen való részvétel gondolatától is rosszul lesznek. Szerencsére léteznek olyan módszerek, melyek könnyebbé tehetik számunkra a vizsgálatot; így nemcsak előtte, hanem közben és utána is elviselhetőbb lesz a vérvétel folyamata. Nézzük is meg, hogy miért nem kell tartanod a vérvételtől!

Gyorsan lezajlik a vérvétel

A legtöbb esetben már előre rettegünk és így több ideig félünk, mint ameddig maga a vérvétel tart. Érdemes lehet tudatosítani magunkban, hogy a tűszúrás csupán egy pillanat és utána már csak a minta levétele marad. Ez pedig már nem is olyan fájdalmas, mint amennyire azt felnagyítjuk a gondolatainkban. Amennyiben nem sikerül ellazulni, és a szorongás hatalmas méreteket ölt, úgy különféle módszerekkel ajánlott elterelni figyelmünket.

Ilyen például egy könyv olvasása, zene vagy videó hallgatása (a rendelőben természetesen csak fülhallgatóval, hogy ne zavarjunk másokat). Ráadásul, ha az ébredés és a vizsgálat között megiszunk két kisebb pohár vizet, azzal még inkább gyorsítható a vér levétele. Ezzel ugyanis folyékonyabbá válik a vérünk, így hamarabb megtelik a vérvételi fiola (fiolák) is, de ne vigyük túlzásba a vízivást sem.

Szakemberek kezében vagyunk

Ezt a pontot még csak nem is kell hosszan ecsetelni, hiszen ha bármi történne (például elájulnánk a tű, vagy a vér látványától), akkor a szakértői segítség helyben van. A nővérek és az orvosok is pontosan tudják, hogy mit kell ilyenkor tenni és azonnal a segítségünkre tudnak sietni. Ne aggódjunk amiatt, hogy történik valami komolyabb gond.

Emellett a vérvétel folyamatát is szakképzett emberek végzik, így nem kell félnünk a különféle szerzett fertőzésektől sem. A higiénia, a steril eszközök és a steril tűk ma már alapvető kellékek az egészségügyben. Emellett mindig tájékoztatnak arról is, hogy meddig tartsuk a vattát a vérvétel helyén; így nem keletkezik véraláfutás, és a vérzés is hamar elmúlik. Ha pedig véralvadásgátlót szedünk, akkor csupán arra kell figyelni, hogy több ideig nyomjuk a vattát a vérvételi pontra.

Gondoljunk az egészségünkre!

A vérvétel egy igazán hatékony diagnosztikai módszer, hiszen a vérminta célzott vizsgálatával számos lappangó betegségre fény derülhet. Csupán egy kis kellemetlenségről beszélhetünk, amikor elmegyünk egy vérvételre, azonban sokkal nagyobb bajok előzhetőek meg ezzel a későbbiek során. Többféle vérvétel típus létezik; leggyakrabban teljes vérképet, vércukorszintet, hormonszintet és különféle vírusok jelenlétét vizsgálják.

Előfordulhat, hogy az életmód megváltoztatásával vagy gyógyszeres kezeléssel is rendbe hozható a vérvétel által kimutatott probléma. Míg ha nem megyünk el vérvételre, akkor az adott betegség annyira kiterjedhet, hogy már csak komolyabb beavatkozásokkal segíthetnek rajta. Jobb tehát mielőbb túlesni a vérvételen, hogy időben diagnosztizálják az orvosok a problémát. Így a napi vitaminhiányos fáradékonyság okaira, de akár komolyabb vérképzőszervi megbetegedésekre is fény derülhet.

Enyhíthetőek a tűfóbia tünetei

A tűfóbia sokaknak okoz félelemmel teli, szorongásos reakciókat a vérvétel során. Néhány esetben ez odáig is fajulhat, hogy egyesek pánikba esnek vagy elájulnak. Mi okozza ezt bizonyos embereknél és miért nincs jelen másoknál? Előfordulhat, hogy kisgyermekkorban olyan traumatikus esemény történt, melynek hatásait akár felnőttként is hordozhatjuk.

Ilyen lehet például egy gyermekkorban előforduló felkészítés nélküli vérvétel emléke. Felnőttként annyit tehetünk, hogy megpróbálunk nem stresszelni, a test ugyanis még jobban megfeszül a stresszes állapotban, így valóban fájdalmasabbá válhat a vérvétel. Vegyünk magunkhoz valamiféle szórakoztató eszközt (könyvet, telefont, akár közösségi médiát, YouTube-videókat, újságot, keresztrejtvényt, vagy bármit) és tereljük el a figyelmünket.

Gyakori ok lehet még a fájdalomra való túlérzékenység is, ha valakinek alacsony a fájdalomküszöbe, nehezebben élheti meg a tűszúrást. Egy másik opció, ha befújjuk a leendő vérvételi pontot Lidocain spray-vel (vagy Lidocain tapaszt teszünk rá). Ezzel helyileg érzésteleníthető a terület, de a vérvételkor akár komolyabb érzéstelenítést is kérhetünk (jellemzően iontophoresis-t).

További kérdések merültek fel a vérvétellel kapcsolatban?

A szakszerű vérvétel során a vért fiolákba veszik le, hogy ezáltal különféle vérképi diagnosztikákat végezhessenek el a vérmintákon. Sokak számára fájdalmas vagy stresszes a procedúra, de érdemes elterelni a figyelmet és szükség esetén érzéstelenítést kérni a tűszúrás helyén. Gondoljunk csak az egészségünkre: egyetlen gyors tűszúrással számos probléma és betegség orvosolható, vagy épp megelőzhető, így a rendszeres szűrések nagyban segítik az életminőség javulását. További kérdések esetén forduljunk bizalommal a vérvétel specialistáihoz!

Scroll to top